Mortlach 12 jaar 70cl

70 cl

Productinformatie

Type
Single Malt
Inhoud
70 cl
Land
Schotland; Speyside
Aantal graden
43.4%

Details

EEN ODE AAN DE KETEL WAARIN HET BEEST GEBOREN IS

Sinds 1896 worden alle whisky's van Mortlach 2,81 keer gedestilleerd. De vloeistof stroomt 0,81 keer vaker dan bij normale scotch kriskras door zes koperen ketels, stuk voor stuk met een unieke vorm. Het is wetenschap, verbeterd door de magie van «The Wee Witchie», onze kleinste ketel.

The Wee Witchie is al ruim 120 jaar oud. Sindsdien hebben we geen buts uitgedeukt en geen detail veranderd. Waarom niet? Omdat juist aan de binnenkant van deze koperen kampioen de rijke smaak ontstaat waaraan Mortlach zijn reputatie als « BEAST OF DUFFTOWN » te danken heeft.

Deze 12 jaar oude single malt scotch is ons eerbetoon aan de ketel waarin het beest geboren wordt.
De scotch is gerijpt op Europese en Amerikaanse eik, voor die unieke, rijke en robuuste smaak waarom Mortlach bekendstaat.


VATEN
Ex-sherry and ex-bourbon casks.


MORTLACH, DUFFTOWN, SPEYSIDE, 1896

Alexander Cowie kreeg de regie over de eerste destillatie in handen. Daarvoor ontwikkelde hij een uniek en ongelooflijk ingewikkeld proces, gestoeld op zijn wetenschappelijke kennis.
Hij was van huis uit geen stoker. Sterker nog, hij was net teruggekeerd uit het exotische Hongkong, waar hij in de vijf voorgaande jaren als arts had gewerkt. Na het plotselinge overlijden van zijn broer keerde hij terug naar Dufftown om de oudste stokerij te leiden, samen met zijn vader, George. Voordat George ambachtsstoker werd, was hij werkzaam als spoortechnicus en hij hielp het woeste Schotse landschap doorklieven met lange spoorwegen.

Toen George kwam te overlijden, liet hij alles aan Alexander na. Die verdubbelde het aantal ketels dat de stokerij rijk was.

Er staan nu drie grote en drie kleine ketels, stuk voor stuk met een unieke vorm en inhoud, maar altijd gemaakt van hetzelfde glanzende koper.
Van de kleine ketels is nummer 1 de benjamin. De ketel heet ‘ The Wee Witchie', ‘het heksje'.

De vloeistof sijpelt door een wirwar aan koperen buizen en de ketels, die in een Byzantijnse configuratie staan opgesteld. De voorloop, middenloop en naloop worden van elkaar gescheiden en verdwijnen voor een tweede destillatieronde de ketels in. De vloeistof wordt keer op keer verfijnd, misschien wel vaker dan bij andere scotch het geval is, totdat de woeste essentie van het Schotse water en de Schotse mout zich openbaren. Het resulterende karakter is donker en aards, complex en rijk.
De vloeistof groeit uiteindelijk uit tot een robuuste whisky die een breuk met zijn voorgangers vormt en waaraan andere stokerijen in geen honderd jaar kunnen tippen. Een whisky die wordt omgedoopt tot The Beast of Dufftown.


De precieze reden voor de specifieke werkwijze is met Alexander mee het graf in gegaan. De generaties stokers die in zijn voetsporen treden, houden zich nauwgezet aan zijn werkwijze en houden ieder detail intact. Ze noemen die manier The Way. De whisky krijgt de naam ‘2,81 keer gedestilleerd'. Dat aantal is net zo precies, mysterieus en elegant als het stookproces waaruit deze beestachtige whisky is geboren.

The Way wordt van generatie op generatie en van meesterstoker op leerling overgedragen. Geen enkele stoker denkt er ook maar aan om aan The Way te tornen, aangezien juist deze werkwijze zo'n heerlijke whisky oplevert.

Alexander Cowie was een waaghals met een gewaagd idee om sublieme whisky te stoken.

SMAAKPROFIEL
Rijk, fruitig en levendig, met umami-achtige accenten en een zweem van lichte kruiden, pure chocolade en kersen. De afdronk is soepel en droog.

PERFECT SERVE
Met een beetje ijs of water komt het beestachtige karakter extra goed naar voren.